Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Alles wat je moet weten over woonverzekeringen bij aanschaf nieuwbouwwoning

Je verhuist naar een prachtige nieuwbouwwoning; die wil je natuurlijk goed verzekeren. Huur je de woning, dan is een inboedelverzekering in principe voldoende. Heb je het huis gekocht, dan ga je waarschijnlijk een woonverzekering afsluiten. In deze verzekering voeg je de opstal- en inboedelverzekering samen. Met een woonverzekering zijn het huis, eventuele bijgebouwen en de inboedel verzekerd. Er zijn drie soorten dekkingen: de uitgebreide woonverzekering, de extra uitgebreide woonverzekering en de allriskverzekering. In dit artikel lees je alles over de dekkingen, het berekenen van de waarde van opstal en inboedel en de gemiddelde premie voor deze verzekeringen.

Uitgebreid

De uitgebreide woonverzekering is qua dekking de minst dekkende verzekering. Je bent hiermee beschermd tegen schade door brand, ontploffing en blikseminslag, maar ook storm- en waterschade, rook-, olie- en roetschade, schade door diefstal, rellen en vandalisme, schade door omgevallen bomen en bouwkranen, gesprongen leidingen en aanrijdingen.

Extra uitgebreid

De meeste verzekeraars bieden standaard de extra uitgebreide woonverzekering aan. Wanneer je extra uitgebreid bent verzekerd, dan zijn eerder genoemde schades gedekt, maar ook: zeng- smelt- en schroeischade, schade aan de inhoud van een koelkast of vriezer bij een stroomuitval van meer dan 6 uur, schade door neerslag, schade veroorzaakt door hak- of breekwerk om een defect in de waterleiding te ontdekken en schade als gevolg van diefstal van of vandalisme aan vlaggenstokken, wasgoed op een balkon, tuinmeubels en tuingereedschap.

Allrisk

Een allriskverzekering dekt alle eerdergenoemde vormen van schade en daarnaast ook al het zogeheten 'van buiten komend onheil'. Allrisk betekent niet automatisch dat álle soorten schade zijn gedekt. In de voorwaarden lees je terug wat de verzekering precies dekt.

Opstal- en inboedelwaarde berekenen

Om te bepalen hoeveel premie je betaalt, moet je aangeven wat de opstal en inboedel waard zijn. In het geval van de opstal doe je dit via de herbouwwaardemeter. De herbouwwaarde is het bedrag waarvoor de woning opnieuw in dezelfde staat kan worden gebouwd bij totale vernietiging. Wanneer de waarde van een woning te laag wordt ingeschat, riskeer je onderverzekering. Mogelijke extra kosten bij het herbouwen van het huis zijn dan voor eigen rekening. Andersom geldt: is de woning oververzekerd, dan betaal je maandelijks onnodig te veel premie.

Voor de berekening van de inboedel gebruik je de inboedelwaardemeter. De waarde wordt bepaald aan de hand van een aantal gegevens: leeftijd en inkomen hoofdkostwinner, gezinssamenstelling, grootte van de woning en eventueel de bijtellingen van audiovisuele apparaten en van sieraden. Door een inboedelwaardemeter in te vullen, voorkom je onderverzekering. Alleen bij hoge inkomens of grote huizen, kan de verzekeraar vragen of je zelf een schatting wilt maken van de inboedel. Qua vergoeding is de inboedel in principe tegen de nieuwwaarde verzekerd; dat is niet automatisch het uit te keren bedrag. Als de schade kan worden gerepareerd, krijg je deze kosten vergoed. Is de dagwaarde nog maar 40 procent van de nieuwwaarde, dan krijg je de dagwaarde uitgekeerd. Soms hanteren verzekeraars een leeftijdsgrens voor spullen van 5 tot 10 jaar waarin de nieuwwaarde wordt vergoed, daarna telt de dagwaarde.

Gemiddelde premie

Hoe hoog de premie is voor een woonverzekering, hangt af van diverse factoren: hoe uitgebreid je verzekerd wilt zijn, hoe hoog de waarde van het huis en de inboedel is, het woningtype, het materiaal waarvan de woning is gebouwd (steen versus hout) en de regio waarin deze staat en de leeftijd van de hoofdkostwinner. Uit cijfers van Vereniging Eigen Huis blijkt dat je bij een opstalverzekering gemiddeld moet rekenen op een premie van 1,30 euro per 1.000 euro aan verzekerde goederen. Is de herbouwwaarde van een woning bijvoorbeeld 150.000 euro, dan komt de premie per jaar gemiddeld uit op 195 euro ofwel 16,25 euro per maand. Bij inboedelverzekeringen liggen de premies verder uiteen.  Het Nibud berekent dat je gemiddeld 13,50 euro per maand betaalt om de inboedel van een tussenwoning te verzekeren. Heb je een vrijstaande nieuwbouwwoning, dan is het premiebedrag gemiddeld 17,00 euro per maand.

Woonverzekering afsluiten

Wil je een woonverzekering afsluiten? Vergelijk online verschillende woonverzekeringen met elkaar en pas deze toe op je eigen situatie. Zo krijg je advies op maat en zie je direct welke verzekeringen passen bij jouw situatie en hoeveel premie je betaalt. Ook hoef je niet te kiezen voor een woonverzekering, waarmee je bij dezelfde verzekeraar in dezelfde verzekering een opstal- en inboedelverzekering afsluit. Je kunt ook kijken naar het los afsluiten van een opstal- en inboedelverzekering. Op die manier ben je misschien wel voordeliger uit.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlemmermeer.

Aanmelden