Lokaal nieuws woensdag 20 mei 2020

Verhuizen naar een gasloos huis

Uiterlijk in 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Dat betekent dat we onze woningen op een andere, duurzame manier gaan verwarmen. Gelukkig kan nieuwbouw redelijk makkelijk aardgasloos gemaakt worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om een woning duurzaam te verwarmen.

Warmtepomp

Een groot deel van alle huizen in Nederland zal verwarmd worden met behulp van een warmtepomp. Er zijn verschillende warmtepompen beschikbaar. Zo is er de hybride warmtepomp, die wordt aangesloten op een hr-ketel. Bij een volledig elektrische warmtepomp is er geen ketel op gas meer nodig. Deze ketel haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Vervolgens wordt deze warmte omgezet in bruikbare warmte voor het huis. Mensen moeten wel rekening houden met een stijging van het elektriciteitsverbruik van ongeveer 50-100 euro per maand. Daar staat wel tegenover dat het gasverbruik daalt. Het is verstandig om een hybride warmtepomp te combineren met zonnepanelen of een groene te energieleverancier kiezen. Door middel van energie vergelijken kan de woningeigenaar duurzame energiecontracten vergelijken.

Zonneboiler

Woningeigenaren die een compleet energieneutrale oplossing willen, kunnen een warmtepomp combineren met een zonneboiler. Een warmtepomp en een zonneboiler zijn allebei zeer geschikt om warm water op te wekken. Hierdoor vullen ze elkaar perfect aan. Een zonneboiler zorgt ervoor dat het kraanwater op een duurzame manier wordt verwarmd. Via zonnecollectoren vangt deze installatie het zonlicht op om het water in het voorraadvat te verwarmen. Zonneboilers werken, zoals de naam al doet vermoeden, alleen als de zon schijnt. In de winter kan de warmtepomp het stokje dan overnemen, zodat bewoners een letterlijke koude douche bespaard blijft.

Pelletkachel of biomassaketel

Ook met een pelletkachel of biomassaketel kunnen bewoners hun woning zonder aardgas verwarmen. Een pelletkachel verbrandt houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. De kachel verwarmt alleen de ruimte waarin hij staat. Meestal is dit de woonkamer. Met een biomassaketel kunnen de bewoners het hele huis verwarmen. Daarnaast zorgt deze voor warm water in de keuken en douche. De biomassaketel werkt hetzelfde als een hr-ketel, maar dan op hout in plaats van op aardgas. Of dit heel milieuvriendelijk is, is onderwerp van discussie.

Warmtenet

Als de woning onder een nieuwbouwproject valt of het wordt gebouwd in een nieuwe wijk, dan bestaat de kans dat deze wordt aangesloten op een warmtenet. Een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, is een ondergronds buizenstelsel met warm water. Hiermee worden huizen en andere gebouwen verwarmd. In de gemeente Haarlemmermeer zijn momenteel nog geen warmtenetten aanwezig, maar in Alkmaar en Heerhugowaard bijvoorbeeld wel. Warmtenetten zijn een goed alternatief voor aardgas. Waarschijnlijk wordt 60 procent van de bestaande woningbouw in de toekomst collectief (dus op een groot of klein warmtenet) aangesloten.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlemmermeer.

Aanmelden