Lokaal nieuws woensdag 03 juni 2020

Het mooie van nieuwbouw

Waar in het verleden nieuwbouw nog wel eens een negatieve bijklank had, is het nu onverminderd populair. Vanwege prijs, duurzaamheid, ruimte en nog meer voordelen zijn nieuwbouwwoningen en -wijken in trek anno 2020. Wie nog verder kijkt, ontdekt een bepaalde schoonheid in een kersvers opgeleverde en zojuist betrokken nieuwbouwwijk.

Langetermijnplanning

De bewoners van een spiksplinternieuwe woning hebben het goed voor elkaar. Zij hebben altijd parkeerplek (soms op hun eigen grond), betalen zich niet scheel aan grondwaarde en creëren samen een gezellige smeltkroes van jong geluk. Ze kozen voor een betaalbare, duurzame woning die van alles voorzien is. Hypersnelle wifi, groene energie via de zonnepanelen, een hybride of elektrische gezinswagen voor de deur en alle voorzieningen in de buurt, want ook ondernemers weten de weg naar de nieuwbouwwijk tegenwoordig te vinden. De supermarkt, huisarts, nagelstudio en het tuincentrum zitten om de hoek. De bewoners hebben de eeuwige zucht naar 'krakkemikkig doch pittoresk' en 'uniek' in de binnenstad verruild voor een praktische langetermijnplanning. En dat straalt de buurt uit.

Tot leven

Zouden er vanaf het moment van het leggen van de eerste funderingen tot aan de huidige, bewoonde situatie elke dag foto's gemaakt zijn, dan konden we in een notendop zien hoe snel een braakliggend stuk grond tot leven kan komen. Wellicht is er in het begin weinig begroeiing, maar het Vondelpark hebben ze ook ooit aan moeten leggen. Aken en Keulen zijn ook niet op een dag gebouwd, is een andere rake typering. Net opgeleverd zit er natuurlijk nog weinig leven in de wijk, maar binnen een paar maanden is dat anders.

Alles ver weg en toch dichtbij

In de nieuwbouwwijken van de Haarlemmermeer is te zien en te beleven hoe de tevredenheid overheerst. Luchthaven Schiphol en de binnenstad van Haarlem liggen op veilige, gepaste afstand, en tóch dichtbij. Terwijl je je na vijf minuutjes fietsen midden in de natuur bevindt. Na verloop van tijd worden de kleine takjes die nu nog uit de grond steken, grote fruitbomen en een niet te negeren bijkomstigheid is dat de woningen stiekem in waarde stijgen. De veelal jonge gezinnen met kinderen die in veiligheid een prioriteit stellen, geven kleur aan de wijk. Het prille geluk spat ervan af.

Touwtje

Want relatief veilig is het er. Verkeersdrempels, brede stoepen, ruime (speel)tuinen, hier kunnen kinderen zorgeloos opgroeien. Ze hoeven hun voetbal niet bij elke naderende auto op te rapen. En vanuit de voortuintjes kijken de ouders ontspannen toe en bespreken met elkaar het weer, de vorderingen van hun kroost op school en de op handen zijnde buurtbarbecue. De sociale controle is voldoende, maar niet verstikkend aanwezig. Dit is de wijk van het kopje suiker lenen en het touwtje uit de brievenbus. Dit is de nieuwbouwwijk.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlemmermeer.

Aanmelden