Lokaal nieuws dinsdag 16 juni 2020

Wat te regelen na oplevering van je huis?

Na maanden van bouw is het grote moment eindelijk aangebroken: de oplevering. Je woning is helemaal klaar om te betrekken, toch? Je moet wel nog even schoonmaken, schilderen en verhuizen. Zorg ervoor dat je deze drie zaken direct regelt na de oplevering, zodat je snel jouw nieuwe woning kunt betrekken.

Meld gebreken zo snel mogelijk

Na de oplevering van een nieuwbouwwoning is bijna nooit alles direct perfect. Na de oplevering zijn er vaak nog enkele gebreken, oftewel opleverpunten. Denk hierbij aan beschadigingen aan deuren of kozijnen, technische mankementen of schilderwerk waar je niet helemaal tevreden mee bent. De aannemer of bouwer is verplicht om deze gebreken op te lossen binnen drie maanden na de oplevering. Tijdens de oplevering noteer je gebreken tijdens de inspectieronde. Als je zelf weinig verstand hebt van woningbouw valt het aan te raden om een deskundige mee te nemen naar de oplevering, zodat deze met een professionele blik naar de woning kijkt en je op bepaalde punten kan adviseren.

Houd rekening met bouwvocht

In eerste instantie klinkt het onwaarschijnlijk, maar een nieuwbouwhuis bevat veel vocht. Gemiddeld zo'n vier- tot vijfduizend liter. Dit komt doordat vers gestort beton veel water bevat en de constructie bloot heeft gestaan aan de elementen tijdens de bouw. Nadat de woning af is duurt het tot twee jaar totdat al het vocht uit het huis verdwenen is. De oppervlakte is doorgaans na een paar weken droog, maar in de muren zit wel nog veel vocht. Dit wil niet zeggen dat je een jaar moet wachten voordat je de woning in kunt richten, maar wel is het verstandig om enkele weken te wachten totdat je de schilder belt. In de zomer kan dit vaak sneller dan in de winter. Vraag altijd aan de schilder of deze de muren droog genoeg vindt. Je wil natuurlijk niet dat de verse verflaag al snel gaat loslaten.

Regel alle contracten voor gas, licht en internet

Wanneer je eindelijk je intrek neemt in je nieuwe stulpje, wil je natuurlijk direct beschikking hebben over gas, water en licht. Normaliter heeft de aannemer al gezorgd voor de nodige aansluitingen op het elektriciteits-, gas- en telecomnetwerk. Vervolgens kun je zelf de benodigde contracten afsluiten voor gas/elektriciteit en internet/tv/telefoon. Wil je dat alles vanaf de opleverdatum al werkt? Regel dit dan uiterlijk twee weken van tevoren. Neem de tijd om diverse aanbieders te vergelijken en zo de beste prijs te betalen voor deze vaste lasten. Door internet vergelijken zie je bijvoorbeeld direct waar je de beste voorwaarden krijgt tegen het laagste tarief. Heb jij al contracten lopen in je huidige woning? Controleer dan eerst de opzegtermijn voordat je besluit om over te stappen. Regel ook direct alle benodigde woonverzekeringen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlemmermeer.

Aanmelden