Lokaal nieuws dinsdag 15 februari 2022

Kunststof platen, een veel gebruikt bouwmateriaal

Bij de realisatie van nieuwbouw projecten worden vaak kunststof platen toegepast. Belangrijke redenen voor het gebruik van kunststof platen voor bouwtoepassingen zijn het relatief lage gewicht, de sterkte en de goede prijs/kwaliteit verhouding. Er bestaan veel kunststoffen en iedere kunststof soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Hierdoor zijn er veel typen kunststof plaat beschikbaar voor zowel interieur- als exterieur toepassingen.

Kunststof platen voor interieurtoepassingen

Een veel gebruikte kunststof voor interieurtoepassingen is Acrylaat. De kunststof Acrylaat wordt ook wel PMMA of Plexiglas genoemd en is een van de meest gebruikte kunststoffen. De redenen dat Acrylaat veel wordt toegepast als interieurproduct zijn de chique uitstraling, het lichte gewicht, de vormbaarheid en de sterkte. Zo is Acrylaat ongeveer 25 keer zo sterk als glas van gelijke dikte. Vaak wordt Acrylaat in transparante uitvoering toegepast, maar deze unieke kunststof is ook te verkrijgen in vele kleuren, satijn uitvoeringen en andere modificaties. Voorbeelden van specifieke Acrylaat typen voor binnentoepassingen zijn Acrylaat Signature, Acrylic Couture, Acrylaat spiegelplaat en Dual Satin.

Acrylaat Signature en Acrylic Couture zijn de paradeplaatjes binnen het Acrylaat assortiment. Deze uitvoeringen hebben de bijzondere eigenschap dat er koperdraad, edelmetaaldeeltjes, donsveertjes of textiel in de transparante kunststof verwerkt zit. Deze toevoegingen geven de platen een luxueuze uitstraling. Beide plaattypen worden dan ook verwerkt in wanden, kasten of de huisbar. De Acrylaat spiegelplaten kunnen in meer dan 10 kleuren geleverd worden en zijn, vanwege de geringere kans op breuk, veel veiliger dan het traditionele spiegelglas. Acrylaat Dual Satin platen geven een mooie en rustige uitstraling door de satijnafwerking van de platen. Het plaatoppervlak van Dual Satin is aan beide zijden heel geraffineerd gematteerd, heeft daardoor de uitstraling van “matglas” en genereert een mooie diffuse lichtopbrengst. Hierdoor is Dual Satin uitermate geschikt voor scheidingswanden, verlichting, meubilair, vitrines en accessoires.

Kunststof platen voor exterieurtoepassingen

Zoals Acrylaat dé kunststof voor interieurtoepassingen is, zo zijn Polycarbonaat en HPL dat voor exterieurtoepassingen. De kunststof Polycarbonaat, bekend onder de merknaam LEXAN™, is ongeveer 250 maal sterker dan glas van gelijke dikte. Hierdoor is de massieve Polycarbonaat plaat uitermate geschikt voor veiligheidsbeglazing. De meerwandige Polycarbonaat platen, bekend onder de merknaam LEXAN™THERMOCLEAR™ worden veel toegepast voor serredaken en carports. Deze sterke kanaalplaten zijn licht en thermisch isolerend wat uiteindelijk besparend werkt voor de constructie- en energiekosten.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlemmermeer.

Aanmelden