Actueel

Nieuws

Je huis energiezuinig maken: hoe doe je dat? Lokaal nieuws dinsdag 26 maart 2019

Je huis energiezuinig maken: hoe doe je dat?

Steeds meer eigenaren kiezen voor energiebesparende maatregelen. Dat is logisch, want vanaf 2021 moeten alle nieuw te bouwen woningen (bijna volledig) energieneutraal zijn. Gelukkig is duurzaam en energiezuinig wonen goed voor je portemonnee én het milieu. Voor sommige maatregelen kun je zelfs subsidie krijgen. Welke energiebesparende maatregelen zijn het meest populair in de gemeente Haarlemmermeer?

Zorg dat de woning goed geïsoleerd is

Als je jouw woning energiezuinig wil maken, dan is een goede isolatie essentieel. Het is verstandig om dit als eerste in orde te maken. Op deze manier blijft de warmte binnenshuis en wordt er dus niet onnodig gestookt. Als jouw woning goed geïsoleerd is, dan bespaar je jaarlijks meer € 1000,- op de energierekening. Je kunt jouw huis isoleren door spouwmuurisolatie, dakisolatie en/of vloerisolatie aan te brengen. Zorg ook voor dubbel glas of HR++ beglazing. Het is belangrijk om eerst na te gaan welke isolatie al in de woning aanwezig is. Dat bepaalt welke maatregelen voor jouw woning het meest geschikt zijn. Je kunt eventueel ook voor persoonlijk advies contact opnemen met het Energieloket van de gemeente Haarlemmermeer.

Plaats zonnepanelen op het dak

Een kenmerk van een energieneutrale woning, is dat de bewoner zelf zijn of haar energie opwekt. Dit kan bijvoorbeeld met zonnepanelen . Op deze manier ben je jouw eigen groene energieproducent. De investering heb je al na ongeveer 7 jaar terugverdiend. Daarna kun je nog ongeveer 18 jaar genieten van gratis stroom. Daarnaast kun je, als particulier zijnde, de btw op de aanschaf en installatie (21%) terugvragen van de Belastingdienst. In de winter kan het wel zo zijn dat je stroom nodig hebt van een energiebedrijf. Kies bij voorkeur voor een groene energieleverancier. Door middel van energie vergelijken kom je erachter welke groene aanbieder het goedkoopste is én het beste bij jouw wensen past.

De woning duurzaam en energiezuinig verwarmen

Nederlandse huishoudens gaan stap voor stap van het aardgas af. We gaan de woningen voortaan op een duurzame en energiezuinige manier verwarmen. Een goede isolatie is hiervoor noodzakelijk. Pas als jouw woning goed geïsoleerd is, dan kun je gaan nadenken over een manier om jouw woning en het tapwater te verwarmen. Voorbeelden van duurzame verwarming opties zijn: een warmtepomp, pelletkachel, zonneboiler, infraroodstraling en een petroleumkachel. Je kunt trouwens tot 2021 een aantrekkelijke subsidie krijgen als je een zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel koopt.

Subsidie en financiering

De gemeente Haarlemmermeer verstrekt geen subsidie voor duurzame maatregelen. Wel organiseren zij, samen met Winst uit je Woning , gezamenlijke inkoopacties voor energiebesparende maatregelen. Zo zijn huiseigenaren verzekerd van goede kwaliteit en een juiste prijs voor isolatiemaatregelen en zonnepanelen. Doordat een grote groep huiseigenaren tegelijk besparingsmaatregelen inkoopt, gaat de prijs omlaag. Bewoners die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen een brief van de gemeente.

Foto:  Ulleo

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlemmermeer.

Aanmelden