Actueel

Nieuws

Je huis energiezuinig maken: hoe doe je dat? Lokaal nieuws dinsdag 26 maart 2019

Je huis energiezuinig maken: hoe doe je dat?

Steeds meer eigenaren kiezen voor energiebesparende maatregelen. Dat is logisch, want vanaf 2021 moeten alle nieuw te bouwen woningen (bijna volledig) energieneutraal zijn. Gelukkig is duurzaam en energiezuinig wonen goed voor je portemonnee én het milieu. Voor sommige maatregelen kun je zelfs subsidie krijgen. Welke energiebesparende maatregelen zijn het meest populair in de gemeente Haarlemmermeer?

Zorg dat de woning goed geïsoleerd is

Als je jouw woning energiezuinig wil maken, dan is een goede isolatie essentieel. Het is verstandig om dit als eerste in orde te maken. Op deze manier blijft de warmte binnenshuis en wordt er dus niet onnodig gestookt. Als jouw woning goed geïsoleerd is, dan bespaar je jaarlijks meer € 1000,- op de energierekening. Je kunt jouw huis isoleren door spouwmuurisolatie, dakisolatie en/of vloerisolatie aan te brengen. Zorg ook voor dubbel glas of HR++ beglazing. Het is belangrijk om eerst na te gaan welke isolatie al in de woning aanwezig is. Dat bepaalt welke maatregelen voor jouw woning het meest geschikt zijn. Je kunt eventueel ook voor persoonlijk advies contact opnemen met het Energieloket van de gemeente Haarlemmermeer.

Plaats zonnepanelen op het dak

Een kenmerk van een energieneutrale woning, is dat de bewoner zelf zijn of haar energie opwekt. Dit kan bijvoorbeeld met zonnepanelen . Op deze manier ben je jouw eigen groene energieproducent. De investering heb je al na ongeveer 7 jaar terugverdiend. Daarna kun je nog ongeveer 18 jaar genieten van gratis stroom. Daarnaast kun je, als particulier zijnde, de btw op de aanschaf en installatie (21%) terugvragen van de Belastingdienst. In de winter kan het wel zo zijn dat je stroom nodig hebt van een energiebedrijf. Kies bij voorkeur voor een groene energieleverancier. Door middel van energie vergelijken kom je erachter welke groene aanbieder het goedkoopste is én het beste bij jouw wensen past.

De woning duurzaam en energiezuinig verwarmen

Nederlandse huishoudens gaan stap voor stap van het aardgas af. We gaan de woningen voortaan op een duurzame en energiezuinige manier verwarmen. Een goede isolatie is hiervoor noodzakelijk. Pas als jouw woning goed geïsoleerd is, dan kun je gaan nadenken over een manier om jouw woning en het tapwater te verwarmen. Voorbeelden van duurzame verwarming opties zijn: een warmtepomp, pelletkachel, zonneboiler, infraroodstraling en een petroleumkachel. Je kunt trouwens tot 2021 een aantrekkelijke subsidie krijgen als je een zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel koopt.

Subsidie en financiering

De gemeente Haarlemmermeer verstrekt geen subsidie voor duurzame maatregelen. Wel organiseren zij, samen met Winst uit je Woning , gezamenlijke inkoopacties voor energiebesparende maatregelen. Zo zijn huiseigenaren verzekerd van goede kwaliteit en een juiste prijs voor isolatiemaatregelen en zonnepanelen. Doordat een grote groep huiseigenaren tegelijk besparingsmaatregelen inkoopt, gaat de prijs omlaag. Bewoners die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen een brief van de gemeente.

Foto:  Ulleo

Opstalverzekering bij jouw hypotheek: waarom verplicht? Lokaal nieuws vrijdag 18 januari 2019

Opstalverzekering bij jouw hypotheek: waarom verplicht?

Er komt veel kijken bij het kopen van een nieuw huis. Een van de ingewikkeldste zaken daarvan is het afsluiten van een hypotheek. Je hypotheekadviseur vertelt je een hoop over allerlei verschillende risico's en mogelijke verzekeringen. Een daarvan is in ieder geval verplicht: de opstalverzekering . Je bent maandelijks al aardig wat geld kwijt aan je nieuwe hypotheeklasten. Waarom stelt de hypotheekverstrekker dan ook nog eens zo'n niet verplichte verzekering verplicht? En waar moet je op letten bij het afsluiten van de opstalverzekering?

Waarom een opstalverzekering?

Deze verzekering vergoedt schade aan jouw huis als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. In de verzekeringspolis is meestal de term 'object' opgenomen. Hieronder vallen het huis en alle onroerende goederen die daarbij horen, waaronder schuurtjes, de centrale verwarming, schuttingen, leidingen en sanitair. Omdat dit object het onderpand is voor jouw hypotheek stelt een hypotheekverstrekker deze verzekering verplicht. Anders loopt de hypotheekverstrekker bij schade of vernieling van het onderpand het risico dat jij de woning niet kunt afbetalen. De waarde waarvoor je huis verzekerd is, noemt men de herbouwwaarde . Dit is het bedrag dat nodig is om jouw huis weer helemaal in dezelfde staat te herstellen. De meeste verzekeraars bieden twee verschillende polissen aan. De extra uitgebreide en meest uitgebreide polis. Ook is er de uitgebreide opstalverzekering, maar bijna geen een opstalverzekeraar biedt deze nog aan.

De extra uitgebreide polis

Hierbij vergoedt de verzekering schade die veroorzaakt wordt door brand, storm, inbraak, ontploffing, vandalisme, water, vorst, aanrijding en omvallende bomen of kranen. Als een van deze zaken zich voordoet, wordt ook de tuin weer in originele staat hersteld. Ook de kosten om het puin en afval op te ruimen of (delen van) de woning af te breken, zijn gedekt.

Meest uitgebreide polis

Alle hierboven genoemde zaken vallen ook onder de meest uitgebreide polis. Elke verzekeraar biedt daarnaast met de meest uitgebreide polis een 'all-risk'-dekking aan. De voorwaarden voor deze polis verschillen per verzekeraar. Hoewel de naam de indruk geeft dat alle schade vergoed wordt, zijn er meestal uitzonderingen in de polisvoorwaarden opgenomen. Lees deze dus goed door voordat je een verzekering afsluit.

Waar op letten bij afsluiten opstalverzekering?

Controleer goed wat er wel en niet door de verzekering vergoed wordt. Schade door oorlog, overstroming of aardbeving valt nooit onder de polisvoorwaarden. Bij een appartementengebouw wordt deze verzekering meestal afgesloten door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als jouw appartementencomplex geen VvE heeft, moet je apart een verzekering afsluiten. Omdat jouw appartement ook beschadigd kan raken wanneer een ander appartement schade oploopt, is de premie van de opstalverzekering voor een appartement vaak rond de 25% hoger. Meestal heb je bij schade ook nog een inboedelverzekering nodig, die schadekosten dekt aan de spullen in huis die je kunt verplaatsen. Zo’n inboedelverzekering stelt de hypotheekverstrekker niet verplicht, omdat alleen de woning zelf als onderpand geldt voor de hypotheker. Wel kun je de inboedel- en opstalverzekering afsluiten in één verzekering: de woonverzekering. Daarover lees je meer in ons artikel ‘ Alles wat je moet weten over woonverzekeringen bij aanschaf nieuwbouwwoning ’.

5 tips voor een optimaal wifi-bereik in huis Lokaal nieuws donderdag 10 januari 2019

5 tips voor een optimaal wifi-bereik in huis

Je hebt eindelijk je nieuwbouwwoning mogen betrekken, en hebt je internet en televisie van Telfort natuurlijk meteen geïnstalleerd. Maar hoe zorg je er nu voor dat je overal in het huis wifi bereik hebt; en dus ook op die nieuwe zolder? Er zijn namelijk genoeg redenen waarom je op sommige plekken wellicht minder sterk bereik hebt. Zo kan het wifi kanaal waarop jouw modem zich bevindt ontzettend druk zijn, of kan de router simpelweg op de verkeerde plek staan. Met deze vijf handige tips zorg jij er op een makkelijke, praktische manier voor dat het wifi bereik in je hele woning tiptop in orde is.

1. Een wifi versterker

Met de installatie van een Wifi versterker heb je alle mogelijke problemen met betrekking tot het bereik binnen een handomdraai opgelost. Op de plek waar het wifi signaal slechter wordt, stop je gewoon een wifi versterker in het stopcontact. Dit apparaat ontvangt het internet signaal in huis, versterkt het, en stuurt het vervolgens weer door. Op deze manier heb je overal in huis goed bereik! Er zijn verschillende wifi versterkers beschikbaar, en de keuze hangt af van zowel de reikwijdte als de snelheid van data-overdracht.

2. Verplaats je router

Het kan zomaar eens zijn dat het probleem opgelost kan worden zonder dat je daadwerkelijk nieuwe producten aan hoeft te schaffen. Bij veel huizen vindt je de router namelijk op de locatie waar de internetverbinding de woning binnenkomt; en dit is over het algemeen niet centraal. Plaats de router met behulp van een internetkabel op een centrale plek in de woning. Zo kan het wifi bereik zich gemakkelijk door de woning verspreiden.

3. Gebruik het stroomnet

Het is in sommige gevallen mogelijk (wel alleen bij de laptop) om je internet via het stopcontact te laten lopen. Je doet dit met een powerline set. Je plaatst een adapter in het stopcontact naast de router, en deze worden beide verbonden. Een tweede adapter komt in het stopcontact naast de computer, en wordt hiermee verbonden.

4. Nieuwe router

Maak je nog steeds gebruik van een verouderde router? Dan kan de aanschaf van een nieuwe versie router de problemen oplossen.

5. Verander de wifi kanalen

Het kan zomaar eens zijn dat je router zich op een druk wifi kanaal bevindt. Door het kanaal te veranderen weet je direct of dit je meer internetsnelheid op kan leveren. Over het algemeen worden kanaal 1, 6 of 11 geadviseerd.

Woning op duurzame wijze inrichten Lokaal nieuws vrijdag 21 december 2018

Woning op duurzame wijze inrichten

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden gasloos gemaakt. Goed, want het is hoog tijd dat we ons er mee bezig gaan houden. De plastic soep, de opwarming van de aarde en alle producten die we mateloos weggooien zonder te weten waar het vandaan komt, noch waar het eindigt... Kortom: niet alleen woningen moeten gasloos worden. We moeten duurzamer gaan kopen, schoner bouwen, minder verbruiken én daarbij de woning ook duurzaam inrichten.

Duurzaam huis

Je kunt wel een duurzaam interieur nemen, maar de duurzaamheid van de woning zelf is ook heel erg belangrijk. Dat duurzame interieur, zet je bij voorkeur in een net zo duurzame woning. Toch? Is het huis goed geïsoleerd, hoe zit het met de ruimtes die je verwarmt en hoe zit het met jouw energieverbruik? Voor een lage energierekening is het altijd verstandig aan energie vergelijken te doen, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt. Ook met het oog op het milieu is zoiets heel belangrijk; je kunt zo een zo groen mogelijke leverancier zoeken. Ben je van plan te verhuizen en wil je duurzaamheid daarbij in het oog houden? Neem dan eens een kijkje bij nieuwbouwhuizen , die zijn steeds vaker duurzaam geconstrueerd.

Duurzame vloer

Zodra je een nieuwe woning gaat betrekken, of wanneer je gaat verbouwen, kun je een duurzame vloer kiezen. Wat maakt een vloer duurzaam? Voornamelijk het materiaal, en een goede isolatie. Kies voor een natuurlijk materiaal, die bij voorkeur lang meegaat. Denk aan een houten vloer (alleen hout met een keurmerk!), natuursteen, natuurlijk rubber of linoleum. Vind je geen van deze materialen geschikt voor jouw interieur, let dan goed op wat je wel kiest. Laminaat, PVC-vloeren en synthetische vloerbedekkingen zijn vaak minder goede keuzes. Vaak bevat laminaatvloer giftige lijm of formaldehyde. Ook PVC-vloeren bevatten vaak giftige weekmakers en synthetische vloerbedekkingen bevatten gevaarlijke chemische stoffen (en zijn ook nog eens een bron van huisstofmijt). Geen fijn idee natuurlijk, een slechte gezondheid op te kunnen lopen door de vloer waar je dagelijks op loopt.

Natuurlijke verf of behang

Bij het inrichten van je huis is de kans groot dat je gaat verven. De muren, of (tweedehands gekochte) meubels… Verf geeft de ruimte een nieuwe look, maar creëert ook een ongezonde omgeving als je niet de juiste verf gebruikt. Door te kiezen voor natuurlijke verf help je het milieu een handje, maar ook je eigen gezondheid. Je kunt ook kiezen voor natuurlijk behang in plaats van PVC met gevaarlijke weekmakers .

Natuurlijk materiaal

Natuurlijke materialen zijn vaak niet alleen veel kwalitatiever, maar ook veel duurzamer. Ze gaan vaak langer mee en bevatten geen gevaarlijke en giftige stoffen, zoals formaldehyde; een gas dat kanker zou kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie houten tafel, houten kastjes en een echte wollen deken. Veel beter dan die meubels in elkaar gezet met platen met schadelijke lijm.

Koop tweedehands

Zodra je tweedehands of vintage koopt, geef je een meubel een tweede leven. Dat betekent dat deze nog niet naar het grofvuil gaat en dat je je niet schuldig maakt aan recentelijke CO2-uitstoot voor het maken van het meubel. Plaats eens een post op Facebook als je nog op zoek bent naar een tafel, struin het internet af op plaatsen als Marktplaats of rij naar tweedehands winkels in de buurt. Het is vaak verbazingwekkend wat je daar allemaal kunt vinden. Mooi, origineel én duurzaam op een andere manier.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Haarlemmermeer.

Aanmelden